FitMe Bez glutenu&laktozy

Menu tej diety opiera się na produktach takich jak: ryż (brązowy, dziki, czerwony) kukurydza, gryka, tapioka, komosa ryżowa, amarantus, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, orzechy, mięso, owoce i warzywa. W diecie tej wykorzystujemy produkty naturalnie bezglutenowe. Dieta pomaga również zapobiegać powstawaniu niedoborów odżywczych i jest pomocna przy schorzeniach autoimmunologicznych.  U osób z nietolerancją laktozy czy glutenu pomaga w odbudowie jelita eliminując bóle brzucha wzdęcia, biegunki czy zaparcia.

Mimo, że w diecie tej wykorzystujemy produkty naturalnie bezglutenowe, istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia śladowych ilości glutenu w posiłkach, dlatego nie jest ona polecana osobom chorym na celiakie.

W diecie tej nabiał krowi został zastąpiony produktami białkowymi pochodzenia roślinnego (produkty na bazie soji, migdałów, ryżu, orzechów)  oraz nabiałem bez laktozy. Z uwagi na konieczność odpowiedniego zbilansowania białka, do diety włączane jest mięso- zarówno drób, wołowina, czasami wieprzowina oraz ryby, a także większa ilość warzyw strączkowych oraz jaj.

Dla kogo?

Jest to dieta przeznaczona dla osób ze szczególną wrażliwością na występowanie glutenu oraz laktozy w pożywieniu, często objawiającą się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego.

Co zyskasz  dzięki diecie bezglutenowo-bezlaktozowej od FitMe?

  • Redukcję dolegliwości wynikających z nietolerancji glutenu, bądź laktozy
  • Zmniejszenie objawów współistniejących chorób autoimmunologicznych
  • Redukcję dolegliwości trawiennych, uczucia pełności